Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Ocellus s.r.o. Menu

Vinařský slovníček

Níže naleznete abecedně seřazené a vysvětlené termíny. Jedná se o soubor pojmů, které souvisí s pěstování révy vinné, výrobou vína, se servisem vína v restauracích apod. Termíny průběžně doplňujeme.

Absac – místo v restauraci sloužící sommeliérovi pro přípravu degustace

 

Agrafa – ochranný drátěný košíček fixující korkovou zátku u šumivých vín

 

Ampelografie – je nauka zabývající se druhovými znaky a odrůdami révy vinné. Popisuje vlastnosti, znaky, barvu, tvar, velikost ap. listu, květu, hroznu, bobule, semínka atd.. Dále se zabývá charakteristikou odrůdy, odolností proti chorobám, výnosností a dalšími vlastnostmi.

 

Asambláž – Spojování různých typů hotových vín za účelem vytvoření cuvée. Používá se především při sestavování ročníkového či meziročníkového šampaňského.

 

Asimilace cukrů – fotosyntéza probíhající působením slunečního svitu v listech révy vinné. V severních oblastech proto platí, čím více listů tím lépe. To je také důvodem používání vysokého vedení révy v severních oblastech.

 

Astringence – drhnutí vína v chuti

 

Batonage [batonáš] – v překladu nářadí na míchání kvasícího vína. Technika školení vína. Po stáhnutí hrubých kalů se víno ponechá několik týdnů na jemných kvasničních kalech.

 

Beerenauslese, trockenbeerenau­slese – označení pro sladké výběry v Rakousku a Německu

 

Bentonit – nejčastěji používané čiřidlo.Poutají na sebe bílkoviny

 

Bezcukernatý extrakt

  • celkový extrakt ve víně po odečtení zkvasitelných cukrů. Uvádí se

v gramech na litr.

 

Edelcwicker – směs vín vyráběná v Alsasku. Většinou Sylvánské zelené a podřadné odrůdy.

 

Cote de Beaune – část Burgundska kde se nejvíce pěstuje Chardonnay

 

Chaptelizace – docukřování moštu. U nás je u jakostních vín v míře povolené zákonem dovoleno.

 

Degorzáš – odstřelení kalu u šumivých vín zrajících na láhvi

 

Dozážní likér – dává se do vína po odstřelení kalu. Tím se určuje výsledná cukernatost sektu

 

Fazoch – zálistek, zahušťují porost. Je třeba je vylamovat

 

Keridon – degustační stolek sommeliéra

 

Late harvest – myšleno skutečně pozdně sbírané hrozny, víno není nikdy suché.

 

Mercier – francouzský výrobce dubových sudů typu barrique. Stupně vypálení, např. MT – medium toasted, MT+ apod.

 

Napron – Menší ubrus na pro keridon, cca 100×100. Dává se nakoso na základní ubrus

 

Očko – otevřený pupen listu u révy viné

 

Padlí – choroba révy vinné

 

Persistence – Stálost, vytrvalost. Výraznost vůněTermín pro trvání chuťových a čichových vjemů

 

Příručník – malý plátěný ubrousek sommeliéra cca 40×40cm

 

Remontáž – překrápění matolinového klobouku během kvašení červených vín

 

 

Scelování vína - mísení dvou nebo více odrůdových vín, za účelem zlepšení kvality a stabilních charakterových vlastností

 

Selection du greinsnoble – botryticke výběry v Alsasku, životnost vína 30–50let

 

Spraš – typ půdy. Tvořen miniaturními částicemi. Navátá nebo naplavená půda

 

Sprchávání – Sprchávání květenství znamená opad kvítků květní laty v období dokvétání nebo mladých bobulí krátce po odkvětu v důsledku špatného opylení révy

 

Sur lie – po druhém stočení vína několik měsíců na jemných kalech – min 6, častěji 9–12 měsíců

 

Tirážní likér – (liqueur de tirage) – směs cukru a kvasnic v roztoku. Dává se do sektů kvasících na láhvi. Kvasnice přemění cukry na alkohol. Během sekundárního kvašení na láhvi stoupne obsah alkoholu ve víně o 1%.

 

Piece [pjes]- v překladu „kus“ – Sudy typu barrique o objemu 228 litrů používané v Burgundsku a Champagne.

 

Pinot – francouzsky borovice. Podobnost mezi hroznem RŠ a šiškou borovice

 

Vendange tardive – označení pro late harvest – sladké víno ve Francii

 

Viskozita – vazkost vína. Viskozita závisí zejm. na obsahu extraktu vína, alkoholu a zbytkového cukru.