Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Wine Bar s.r.o. Menu

Burgundsko

Slavná vinařská oblast Burgundsko se nachází ve východní Francie, jižně od Dijonu a severně od Lyonu. Vinice se rozkládají na 24 000 hektarech (bez Chablis). Půdní složení je vápenito-jílovité půdy (Kimeridžský jíl/vápenec). Nejlepší polohy se nacházejí uprostřed svahů. Tam je nejhlubší vrstva půdy, nejvíce slunečních paprsků a nejvyšší eliminace větru. Kořeny jdou zároveň hluboko do vápencového podloží. Křídové podloží najdeme v Chalonnaise, v Maconnais křídové a písčitou hlínu. V Beaujolais je žulové a břidlicové podloží, občas vápenec.

Severní kontinentální klima, studenější zimy a teplejší léta než v Bordeaux, studený podzim. Problémem jsou jarní mrazíky a letní deště – plíseň šedá a kroupy způsobují pravidelně velké ztráty. Centrální francouzský masiv splňuje ochrannou úlohu této vinařské oblasti.  

V Burgundsku je velmi vysoká hustota výsadby, až 12 000 keřů na hektar. Nejčastějši způsob vedení révy je Guyot systém, v Beaujolais najdeme často i systém Gobelet. 

Pěstované odrůdy:

Chardonnay(50%), Aligoté (5%), Pinot Noir(35%), Gamay(10%).

Bourgogne Passetugrains – cuvée Gamay + Pinot Noir

Klasifikace:

obecné např. AOC Bourgogne, AOC Bourgogne Aligoté

komunální apelace např. AOC Cote d Nuits villages

Premier Cru

Grand Cru 

Beaujolais – AOC Beaujolais – AOC Beaujolais villages – AOC Beaujolais Cru (deset) 

Bordeaux – Crus se vztahuji k vinařství. Burgundsko – Crus se vztahuji k vinici.