Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Ocellus s.r.o. Menu

Portská vína

Portská vína jsou fortifikovaná (dolihovaná) vína z údolí řeky Douro v Portugalsku. Nejčastěji se jedná o červená vína s vyšším zbytkovým cukrem a alkoholem kolem 20%. 

Portské víno se vyrabí se pouze z odrůd pěstovaných v údolí řeky Douro. Pro červená vína se používají odrůdy odrůdy Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cao, Tinta Barroca. Pro bílá vína odrůdy Malvasia a Esgana Cao. Dolihování portských vín probíhá v průběhu fermentace. Cukr s hroznů prokvasí jen z části, přibližně asi na hladinu 8%. Poté je do moštu přidán vinný destilát obsahující 77% alkoholu. Ten zabije kvasinky a zastaví proces kvašení. Neprokvašený přírodní cukr tak zůstává jako tzv. zbytkový cukr ve finalním produktu. Zrání portských vín probíhá v nerezových tancích nebo v použitých sudech po dobu několika let. Portská vína tak dělíme na následující druhy:

Ruby Port – jedná se o mladé portské víno primárně s ovocnou aromatikou, určené většinou k okamžité spotřebě. Mají tmavou barvu, plné tělo a ovocnou chuť. Jejich zrání probíhá v nerezových tancích po dobu maximálně tří let. Poté jsou lahvována. Nejsou určeny pro další archivaci. Většnou se jedná o sladká jednoduchá vína s promárně ovocným charakterem. 

Ruby Reserve – jedná se o kupáže kvalitnějších vín z jednoho nebo více ročníků. Zrání těchto vín probíhá v sudech po dobu maximálně pět let před lahvováním. Jedná se o plná vína, více ovocná s dobře integrovaným alkoholem. Jsou filtrovaná, nepotřebují tak dekantaci. 

Late Bottled Vintage Port – jedná se o Ruby z výjimečného ročníku. Zraní probíhá po dobu čtyř až šesti let, poté následuje lahvování. V této kategorii se můžeme setkat s dvěma tipy. Prvním a více rozšířeným je Modern LBV. Zrání těchto vín probíhá v sudech, poté jsou ale filtrována a lahvována. Mohou mít bohatší a více komplexní ovocný charakter než Reserve Ruby a lehce i tříslovinu. Viněta musí informovat o ročníku sklizně a také o roku lahvování. Druhým, méně rozšířeným typem je Bottle Matured LBV. Lahvování těchto vín probíhá také po čtyřech až šesti letech, vina ale nejsou filtrována. Do prodeje mohou jít až po nejméně třech letech dalšícho zrání v lahvi u vinaře. Tato vína mají klasickou korkovou zátku a potřebují dekantaci. Nejlepší vína z této kategorie mají podobnou taninovou strukturu a ovocnou koomplexnost jako vína kategorie Vintage Port.

Tawny Port – Ve srovnání s Ruby je Tawny světlejší nahnědlé barvy značící oxidativní charakter vína.  Základní Tawny zrají stejně dlouho jako Ruby a často také v nerezových tancích. Do základních Tawny mohou být přidána bílá portská vína. Archivační potenciál není o mnoho delší než u základních Ruby. 

Reserve Tawny – Tato portská vína zrají nejméně sedm let v dřevěných sudech. Jsou daleko více komplexnější, velmi jemná a hladká. Rozpoznáme je pro jejich červenohnědou až nahnědlou barvu. Jedná se o kupáže vín z různých ročníků. 

Tawny Port 10, 20, 30, a více než 40 let staré – Číslo na etiketě určuje průměrný věk vín, z kterých je tato kupáž vytvořena. Vždy se jedná o kupaž vín z několika ročníků. Na etiketě musí být uveden rok lahvování. Jedná se o nejlepší portská vína Tawny a jsou perfektně komplexní a koncentrované. Před lahvováním jsou filtrována, nepotřebují tak dekantaci. Oxidativní zrání způsobuje nahnědlou méně intenzivní barvu a vznik aromat a chutí – kafe, čokoláda, karamel, ořechy, které doprovázejí a roz­víjí tradiční ovocný charakter mladých portských vín. 

Colheita Port – Vzacná portská vína, nejvíce uznávaná v samotném Portugalsku. Jedná se o jednoročníková vína, která zrálaminimálně osm let v sudech než byla lahvována. Často zrají i déle. Etiketa musí obsahovat, že víno zrálo v sudu a kdy bylo lahvováno. 

Vintage Port – jedná se o portská vína určená ke zrání v lahvi. Před lahvováním tak probíhá pouze relativně krátké zrání po dobu osmnáct až třicetšest měsíců. Lahvována jsou bez čiření a filtrace. Jedná se o vína patřící do kategorie vín z vůbec nejdelším archivačním potenciálem. Jsou plná, bohatá a pokud jsouo mladá tak i s tříslovinou. Jedná se o kupáž těch nejlepších vín z těch nejlepších vinic. Vintage port vína zrají velice pomalu a některé z nich nemusí dosáhnout vrcholu ani po více než dvaceti letech zrání. Vína mají depot a musí tak být dekantována.

Zobrazit více